vvm-logo-nieuw-150x150-medium.jpg

Landschap

Tijdschrift voor landschapsonderzoek

2024-2 Redactioneel

Toegepast onderzoek

Dit nummer van Landschap is gewijd aan het werk van onderzoekcentrum B-WARE. B-WARE is opgericht in 2002 en doet toegepast onderzoek naar biogeochemische en ecologische processen in natuurgebieden en watersystemen.

Uit eigen ervaring weet ik dat je als toegepast onderzoeker vaak in een spanningsveld tussen allerlei beleidsopvattingen moet opereren. Dat kan verschillende, soms ook negatieve, reacties oproepen. ‘Toegepast onderzoekers worden ingehuurd om de opdrachtgever naar de mond te praten’, ‘de uitkomsten zijn niet praktisch genoeg’, ‘er is al zoveel bekend; (dure) gegevensverzameling is niet nodig, beperk je tot de beschikbare kennis’, om er een paar te noemen. Het beste antwoord daarop is absolute kwaliteit leveren: met eerbied voor de situatie, bescheidenheid qua pretenties en integriteit als basishouding.

In dit nummer kunt u lezen welke uitgangspunten B-WARE kiest als het gaat om dit soort vragen en wat het onderzoek van B-WARE betekent voor een aantal belangrijke maatschappelijke kwesties.

WIM DE HAAS, HOOFDREDACTEUR