Het waarschijnlijke, het wenselijke en het mogelijke
Landschap is een wetenschappelijk tijdschrift. Dat betekent dat de artikelen een antwoord geven op een expliciete vraag volgens een methode uit de wetenschappelijke praktijk. In een wetenschappelijk tijdschrift passen ook discussies die op een kwalitatief hoog niveau worden gevoerd. Die krijgen vorm in de essays die in Landschap worden opgenomen: artikelen die een stelling poneren en onderbouwen, met argumenten die overtuigen, of ze nu van wetenschappelijke, normatieve of emotionele aard zijn.
Een derde soort artikelen gaat over toekomstbeelden voor landschappen. Zowel de toekomstbeelden zelf, als de raison d’être en de totstandkomiNg ervan. Deze toekomstbeelden kunnen bedoeld zijn voor de concrete inrichting van gebieden, de verkenning van mogelijkheden, of het aanzwengelen van discussie. Deze drieslag van artikelsoorten heeft respectievelijk het waarschijnlijke, het wenselijke en het mogelijke als onderwerp, zoals Taeke de Jong (1992) het typeerde. Dit nummer bevat goede voorbeelden van elk van de drie soorten artikelen. Naast een wetenschappelijk artikel over ‘Smart Nutrient Retention Networks’ wordt in een ander artikel ingegaan op ontwerpen in het kader van de voedseltransitie. Daarnaast bevat dit nummer twee essays: over ontwerpen en over de functies van bos.
Er worden ook wel eens artikelen aangeboden die niet goed in de drieslag van het waarschijnlijke, het wenselijke en het mogelijke zijn te plaatsen. Een voorbeeld daarvan is een artikel waarin wordt geprobeerd het landschap te begrijpen door middel van muziek. Dit levert in eerste instantie discussie op over de vraag of dit überhaupt wel ‘kan’, ‘mag’ of ‘werkt’, maar een exercitie als deze levert inzichten op die je anders niet zou hebben gekregen. Ook al zijn het maar inzichten in de vorm van vragen. Daarom hebben we besloten om deze bijdrage over sonificatie, zoals de auteurs het hebben genoemd, te publiceren, onder een aparte noemer: compositie.
Zo levert ook dit nummer veel inzicht in het landschap op aan de hand van vijf heel verschillende bijdragen.
Dit jaar heeft de rubriek ‘In gesprek met’ het thema lokale voedselnetwerken: maatschappelijk zeer actueel en met een grote impact op het landschap.
WIM DE HAAS, HOOFDREDACTEUR