Tot en met 2021 werd Landschap uitgegeven door de Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek (WLO). De WLO was een vakvereniging voor iedereen die het landschap tot zijn werkterrein rekent, zoals onderzoekers, beleidsmakers, planvormers, beheerders, docenten en liefhebbers. De vereniging is opgericht in 1972 en in 2021 gefuseerd met de VVM, netwerk voor Milieuprofessionals.
De WLO behartigde het belang van het landschapsonderzoek en de landschapsecologie in het bijzonder als wetenschapsgebied en als toegepast vakgebied. Dat gebeurde in werkgroepen, op studiedagen, excursies en in hun tijdschrift Landschap. Uitkomsten van onderzoek werden daar gepresenteerd en bediscussieerd. Ervaringen werden uitgewisseld en er is ruimte voor ontmoetingen met collega’s. Het landschap en de landschapsecologie is daarmee een integratiekader voor een scala aan vakgebieden, die zowel betrokken zijn bij onderzoek als toepassingen van onderzoek.
Doelstellingen van de WLO
- Het stimuleren van verantwoord gebruik van kennis over het landschap en landschapsecologische kennis bij beleidsontwikkeling en besluitvorming, ten aanzien van bestemming, inrichting en beheer van het landelijk en stedelijk gebied in binnen- en buitenland (beïnvloeding)
- Het stimuleren van de wetenschappelijke ontwikkeling van de landschapsecologie (kennisontwikkeling)
- Het profileren van de landschapsecologie bij andere doelgroepen, via diverse kanalen en media (kennisdisseminatie)
- Het bevorderen van contacten tussen landschapsecologen met verschillende disciplinaire achtergrond (platformfunctie)
- Het vergroten van de slagvaardigheid
Organisatie
De organisatie van de WLO bestond bestaat uit een bestuur, een aantal werkgroepen met een thematisch karakter en de redactie van het blad Landschap, dat als belangrijk wetenschappelijk platform voor leden en niet-leden fungeert. Verslagen van ALV’s en jaarverslagen vindt u hier >>